Wado
Ryu
Karate är en kampmetod med ursprung i Kina. Under 1700- och 1800-talen spreds karaten till ön Okinawa söder om Japan. I början av förra seklet kom karaten till Japan och förändrades med tiden från att vara en brutal självförsvarsmetod till att bli en modern idrott. Efter andra världskriget spreds karaten till väst.
I Karlstad Kampsport tränar vi en form av karate som heter Wadoryu.
Wadoryu betyder ungefär "den fredliga vägens stil" men ordet Wa kan också betyda "harmoni","japansk" eller "sammansatt/ihopsmält". Det finns många olika former, eller "stilar" av karate och Wadoryu är en av de allra största. Stilen grundades av Hironori Ohtsuka (1892-1982) som redan i barnaåren lärde sig den japanska kampkonsten ju-jutsu. När han vid 30 års ålder kom i kontakt med karate var han redan mästare i Shinto Yoshinryu ju-jutsu och 1924 blev han en av de första någonsin som graderades till svart bälte av karatepionjären Gichin Funakoshi (1867-1957). Ohtsuka förfinade karaten och blandade in tekniker och principer från ju-jutsu och 1934 lanserade han "sin" egen stil som fick namnet Wadoryu. Japanen Tatsou Suzuki är sedan 1963 stilens mästare. Suzuki, som är verksam än idag, räknades redan då som en av världens främsta auktoriteter på karate.
KARLSTADS KAMPSPORT IF
Klubben i Karlstad bildades i mitten av 90-talet av Lars-Göran Axzelsson, Robin Olsson och John KA Johansson som alla var från Säffle KK men läste på Universitetet i Karlstad. Klubben bildades under namnet "Spartacus KK Karlstad" och tränade på "Eken" vid Tingvallagymasiet. Alla 3 är fortfarande mer eller mindre aktiva och har alla tagit svart bälte efter "Karlstadtiden". Klubben låg sedan vilande ett par år och startade igen 2003 under namnet "Karlstad Kampsport IF" med Mattias Holmgren 4:e Dan som chefs-instruktör. Klubben har ökat sitt medlemsantal med bortåt 100% /termin sedan starten och nu är vi närmare 25st aktiva medlemmar.
TRÄNING
Vår träning är baserad på mycket gamla tekniker. Slag, sparkar, svepningar, blockeringar och olika grepp ska utföras enligt bestämda regler. Dessa tekniker hjälper en person att försvara sig i olika typer av attacker. Under ett träningspass brukar vi börja med att värma upp ordentligt. Sedan kan det vara olika konditionmoment och/eller grundträning (t.ex. sparkar eller slag). Grundträning kan också innebära att man övar kombinationstekniker eller att man övar med handskar och s.k. mitsar. Ofta avslutar vi träningen med att stretcha kroppen. I karate ingår t.ex. grundtekniker, partekniker, fighting (kumite) och rörelsemönster (kata).
|